Lokacija

Predstavitev Kranjske Gore

Kranjska Gora je naselje z okoli 1.500 prebivalci in središče občine Kranjska Gora in pomembno turistično ter zimskošportno središče, ki stoji v zgornjem delu Savske doline ob izlivu Pišnice v Savo Dolinko. Okrog starega vaškega jedra je zgrajen nov, večinoma turistični del naselja s hoteli, počitniškimi stanovanji in hišami, rekreacijskimi objekti, trgovinami in žičnicami, ter smučarskimi progami in omrežjem kolesarskih in peš poti. Vse to daje Kranjski Gori z bližnjimi naselji Podkoren, Gozd Martuljek in Rateče podobo enotnega zgornjesavskega turističnega območja, pomembnega tako v letnem, kot tudi zimskem turizmu. Kranjska Gora je prizorišče pomembnih mednarodnih smučarskih tekmovanj v alpskem smučanju na Vitrancu in smučarskih skokih v Planici. 

H Kranjski gori spadajo tudi turistično naselje Jasna (Naselje Ivana Krivca) ob istoimenskem jezeru ob cesti na Vršič ter dela glavnega naselja Čičare (Naselje Slavka Črneta) in Bezje ter Savsko naselje.

Zgodovina

Zgornji del doline Save Dolinke je bil do 14. stoletja slabo poseljen; šele v začetku 14. stoletja so pričeli novonaseljenci v večji meri krčiti tamkajšne gozdove in jih spreminjati v kmetijska zemljišča. Kraj, ki se v starih listinah prvič omenja 1326 kot Chrainow je postal staro cerkveno in upravno središče za vasi od Podkorena do Srednjega vrha

Naselje, ki je bilo v preteklih stoletjih precej odmaknjeno je postalo prometno dostopnejše, ko so 1870 zgradili železniško progo Jesenice – Trbiž, ki so jo opustili leta 1966. Z izgradnjo proge se je pričelo dnevno odhajanje delovne sile predvsem na Jesenice v tamkajšno železarno, istočasno pa tudi razvoj turizma. Med prvo svetovno vojno zgrajena cesta čez prelaz Vršič pa je olajšala dostop v gorski svet in dolino Soče. 

8. aprila 1941 so kraj zasedle italijanske okupacijske enote, a so ga kmalu prepustile nemškemu okupatorju. Ta je začasno v njem naselil Nemce iz Ljubljane, ki so 1941 optirali za Nemčijo. Tik pred koncem vojne je prišlo do hudih bojev med partizani in umikajočo se nemško vojsko.

Predstavitev destinacije

Hostel Barovc- Sobe pri Jezeru Jasna se nahaja v Kranjski Gori, v neposredni bližini Triglavskega narodnega parka. Obdan je z borovim gozdom in ponuja pogled na Julijske Alpe, restavracijo , ter brezplačen brezžični internet. Preprosto opremljene ogrevane sobe vključujejo lastno kopalnico s prho, ter TV sprejemnik. Na voljo sta tudi skupni salon in shramba za smučarsko opremo. Jezero Jasna je 200 m stran, do žičnice Kranjska Gora pa je približno 1,5 km. Na razpolago je brezplačno zasebno parkirišče. Do smučišča je poskrbljeno za brezplačen SKI Bus. Urnik prevozov dobite na spletni strani ali pri nas v gostišču.